2012. április 25., szerda

Grand Canyon - 21 aprilis


Las Vegastól a Grand Canyon nyugati fele kb. 4 óra autóval. Nem örültem neki, - hogy ilyen messze van - de elindultunk. Útközben meg lehet nézni a Hoover gátat, hát mi is így tettünk. Egyik fele Arizona, a másik Nevada. Iszonyú meleg van ezen a vidéken, ki is írták, hogy "heat kills". Tehát igyál. Vettünk még este 3 literes flakonokban vizet, felszerelkezve indultunk. A benzinkutakat is figyeltük, nehogy ez legyen a szűk keresztmetszet. 

Autóztunk a sivatagos táj mellett, néha kis - nekem kicsinek tűntek - települések mellett mentünk el. Ami nagyon döbbenetes, hogy ezek a városok rettenet szakadtak, rengetegen laknak lakókocsiban vagy tákolt épületekben. Kihalt tanya jellegű minden, néha nem is szívesen szálltam volna ki az autóból. San Francisco és Las Vegas között is ez volt, de itt még a táj is kietlen. A legkisebb városban is legalább 10 féle gyorsétterem van egymás után. Ezek az emberek TÉNYLEG ezt eszik állandóan. A boltokban már korábban sem találtam normális kaját, azt hiszem két helyen láttunk pl. felvágottat, de 10dkg kb 5 USD volt. Junk food, és félkész kaja. Ennyi. 

Közeledve a kanyonhoz az út utolsó 30 kilométerre murvás, alapvetően földút. Körülöttünk mindenhol kaktuszok, és kövek, távolban a kanyon. Újból beton útra értünk, és meglepetésemre a kanyon alattunk volt. Itt is minden jól szervezett volt, ha nem túlszervezett…. hatalmas sátor, az elmaradhatatlan souvenir shop. Be lehet fizetni több csomagra. Vannak buszok amik három helyre viszik az embereket, ez az alap. Van busz, Skywalk kilátóval. Van busz, helikopteres kanyon nézéssel. Hááááááát, mi erre mentünk. Szuper volt, még soha nem ültem helikopteren, egyéb környezetben ahol mozogni szoktam - mászáskor pl - nem is nagyon vágyom rá, na de most… nagyon szuper élmény volt. Kb. 20 perc az egész, ami nagyon hamar el is megy, de megéri. Beültünk a pilóta mellé, felvettünk fülhallgatókat és hajrá. Berepült a kanyonba egy darabig, de miután az egész kb. 400 km persze nem végig mentünk. Belülről viszonylag lassúnak tűnik, de 200 km/h-val repültünk. 
Utána még felültünk a buszra, ami érdemben két helyen áll meg. Leszállsz, sétálsz, fotózgatsz. Jön a következő busz és mész tovább. Az egyik helyen van a skywalk is, ami egy üveg aljú kilátó ami benyúlik a kanyon fölé. Mint kiderült nekünk erre nem szólt a jegyünk, és miután plusz 32USD lett volna ezt kihagytuk már. Ott volt nekünk a helikopterezés. :))
Sikerült leégnem, de nem olyan vészes.
Este Barstow-ban alszunk, és holnap a Death Valley a program. 

Nincsenek megjegyzések: